Urozmaicaj posiłki dodając owoce i warzywa.

Warzywa i owoce są ważną częścią zdrowej diety, a różnorodność jest równie ważna jak ilość. Żaden pojedynczy owoc ani warzywo nie dostarcza wszystkich składników odżywczych potrzebnych do zachowania zdrowia. Jedz dużo każdego dnia.

Dieta bogata w warzywa i owoce może obniżać ciśnienie krwi, zmniejszać ryzyko chorób serca i udaru, zapobiegać niektórym typom raka, zmniejszać ryzyko problemów z oczami i trawieniem oraz mieć pozytywny wpływ na poziom cukru we krwi, co pomaga utrzymać apetyt czek. Spożywanie niezawierających skrobi warzyw i owoców, takich jak jabłka, gruszki i zielone warzywa liściaste, może nawet sprzyjać utracie wagi. Ich niski ładunek glikemiczny zapobiega skokom cukru we krwi, które mogą zwiększać głód.

Istnieje co najmniej dziewięć różnych rodzin owoców i warzyw, z których każda zawiera potencjalnie setki różnych związków roślinnych, które są korzystne dla zdrowia. Jedz produkty różnego rodzaju i kolorów, aby zapewnić swojemu organizmowi mieszankę potrzebnych mu składników odżywczych. Zapewnia to nie tylko większą różnorodność dobroczynnych chemikaliów roślinnych, ale także tworzy atrakcyjne dla oka posiłki. Wskazówki, jak codziennie jeść więcej warzyw i owoców:

Trzymaj owoce tam, gdzie możesz je zobaczyć.

Umieść kilka gotowych do spożycia całych owoców w misce lub przechowuj pokrojone kolorowe owoce w szklanej misce w lodówce, aby skusić się na słodycze.

Wybierz coś nowego.

Różnorodność i kolor są kluczem do zdrowej diety. Przez większość dni staraj się dostać co najmniej jedną porcję z każdej z następujących kategorii: ciemnozielone warzywa liściaste; żółte lub pomarańczowe owoce i warzywa; czerwone owoce i warzywa; rośliny strączkowe (fasola) i groch; i owoce cytrusowe.

Pomiń ziemniaki.

Nigdy nie wiesz jakie warzywa jeść, a jakie pominąć. Wybierz warzywa, które zawierają różne składniki odżywcze i wolniej trawione węglowodany. Możesz jeść ziemniaki, ale nie tak często jak inne warzywa.

Przygotuj warzywa i owoce jako pełny posiłek.

Spróbuj ugotować nowe przepisy, które zawierają więcej warzyw. Sałatki, zupy i frytki to tylko kilka pomysłów na zwiększenie ilości smacznych warzyw w posiłkach.