Zalety spożywania dobrze ukiszonej kapusty są nieocenione. Posiada ona liczne właściwości prozdrowotne, wzmacnia odporność organizmu na infekcje, dba o właściwą florę bakteryjną jelit, obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga prawidłową pracę układu, a jej smak sprawia, że można ją jeść niemal przez cały rok. Kluczem do sukcesu idealnie ukiszonej kapusty jest sprawdzony przepis, ale nie tylko. Poniżej przedstawiamy 5 wskazówek, jak ukisić kapustę w domu, aby smakowała wyśmienicie.
1. Wybór i przygotowanie odpowiednich warzyw do kiszenia
Kapusta do kiszenia powinna być dojrzała, dobrze wyrośnięta i mieć zwartą strukturę. Jeśli nie posiadasz własnego ogródka, kup kapustę w lokalnym sklepie warzywnym lub na targu. Unikaj kupowania warzyw do kiszenia w supermarketach i nie wybieraj kapusty słabo dojrzałej, zielonej oraz niewyrośniętej. Podobnie z innymi warzywami, które planujesz dodać do kiszonki, powinny one być dojrzałe i odpowiedniej wielkości. Przed rozpoczęciem rozdrabniania wszystkie warzywa należy dobrze umyć. Następnie oczyszczone należy poszatkować i rozdrobnić.
2. Przygotowanie wszystkich akcesoriów niezbędnych do ukiszenia kapusty
Przed rozpoczęciem kiszenia należy przygotować wszystkie niezbędne przybory i naczynia. Nieocenionymi pojemnikami do przechowywania kiszącej się kapusty okazują się beczki plastikowe wykonane z lekkich i trwałych tworzyw. Szukając nowych naczyń do kiszenia, warto zajrzeć na stronę radochygospochy.pl – tu znajduje się szeroki asortyment beczek z plastiku w rozmaitych rozmiarach.
Ponadto do kiszenia kapusty potrzebna będzie szatkownica, tłuczek do ugniatania z płaskim dnem oraz naczynie, w którym zostaną rozdrobnione warzywa – mogą to być plastikowe miski lub wiadra nierdzewne pokryte warstwą antykorozyjną. Wszystkie naczynia i przybory powinny zostać dokładnie oczyszczone. Nowe nieużywane wcześniej należy wyparzyć w gorącej wodzie.
3. Przygotowanie warstw do ukiszenia
Kapustę kiszoną dobrze jest umieszczać w beczce stopniowo. Po włożeniu pierwszej warstwy i jej przyprawieniu należy dobrze ugnieść tłuczkiem. Potem umieszcza się kolejną warstwę z przyprawami i czynność powtarza, aż do zapełnienia beczki.
Należy pamiętać o tym, aby nie wypełniać całkowicie naczynia po brzegi. Ostatnia warstwa powinna sięgać maksymalnie kilka centymetrów do poziomu oddalonego od górnej pokrywy. Następnie należy położyć na ostatnią warstwę talerz lub kamień i zabezpieczyć wszystko pokrywą.
4. Dobór odpowiednich przypraw
Oprócz tradycyjnej soli w zależności od preferencji i potrzeb do kiszenia kapusty warto dodać rozmaite przyprawy oraz zioła. Wśród nich mogą znaleźć się kminek, pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, a nawet goździki, gałkę muszkatołową, imbir oraz chili.
Ważne, aby przyprawy i zioła zostały starannie dobrane, a także cechowała je wysoka jakość. Należy pamiętać o tym, że na 1 kg kapusty przypada około 15-20 gramów soli i nie należy przekraczać tych proporcji, ponieważ przesolona kapusta straci swój niepowtarzalny smak i aromat.
5. Czas fermentacji kapusty podczas kiszenia
Jak długo należy kisić kapustę? Cały proces kiszenia kapusty opiera się na fermentacji trwającej około 10 dni. Przez pierwsze 3-4 dni pozostaw beczkę z kapustą w temperaturze pokojowej, aby cała zawartość się przekisiła. Następnie przenieś naczynie do pomieszczenia w niższej temperaturze wynoszącej około 5-6 stopni Celsjusza.